Funny how falling feels like flying, for a little while..


Ik mediteer.
Observeren zonder een oordeel met je ogen dicht. Ik ben een student. Echt. Ik heb mijn momenten.
Om je een voorbeeld te geven. Je voelt je onrustig en die onrust geeft een druk op je borst bij je middenrif, daardoor is je ademhaling hoog. Je hoofd werkt zo dat als er iets in je lichaam niet goed voelt, niet mee werkt dan gaat je aandacht daar naar toe. Denk aan pijn in je buik, pijn aan je kies, pijn aan je hoofd etc.. Als je pijn heb wordt je aandacht daar constant naartoe getrokken, zo van regel dat. En dan regel je wat er geregeld moet worden. Onderdrukken die handel of afleiding zoeken & doorrr.

Oke, je lichaam voert druk nog een beetje op. Meer pijn etc. Geen prettige samenwerking en dit kan jaren doorgaan totdat je een keer echt tegen jezelf aan loopt. Boem. En dan stopt het even, allemaal.

Zo kwam ik terecht bij Mindfulness.
Mindfulness. Je aandacht gaat deze keer naar je ademhaling alleen heb je geen pijn. Dus je hoofd denkt al snel, wat doe ik hier? He, wat doe je hier!
Je wilt staan en rennen.
Je blijft zitten en wacht.

Rechte rug. Ik zit op een stoel, met mijn benen op de grond.
Niet in de lotushouding, niet met wierook en niet met klankschalen op de achtergrond.
Nee, ik heb een stoel in mijn slaapkamer met een lekker kussen (dat wel) en vaak hoor ik mijn dochter op de achtergrond. Ik hou het simpel, ik doe wat bij mij past. Voor iedereen is dit anders en alles is mogelijk en alles is goed. Het enige wat je hoeft te doen is recht te gaan zitten. Gesloten ogen. Handen op je bovenbenen of in elkaar, wat je wilt. Minimaal 10 minuten zitten. Minimaal 10 dagen achter elkaar, wil je ervaren wat mediteren met je doet.

Je kijkt en ziet jouw wereld vanuit jouw visie. Gedachten. Gevoel.
Wil je jouw hele wereld zien dan sluit je je ogen en kijk je ook naar binnen. Want ook daar is van alles te zien. Hierbij is het belangrijk dat je observeert zonder oordeel. Niet meteen reageren en handelen. Niets is goed of slecht. Je neem het zoals het komt. Zoals het is. Mediteren.

Ben je iemand die graag een mening geeft, snel een antwoord heeft en goede oplossingen. Reken maar dat je dat met je ogen dicht ook hebt. Het maak niet uit, je wordt je er alleen bewust van. Dromen, inspiratie, gedachten je wordt je bewust van de oorsprong. Jouw oorsprong.

Om terug te komen bij het begin van mijn verhaal. Onrust in je lichaam je wilt het liefst dit onderdrukken want met je ogen dicht lijkt het gevoel nog heftiger dan met je ogen open. Dan gebeurt er dit.

Je ademhaling. In Engeland noemen ze de inademing the Rise of the body. Borstkast zwelt op middenrif zet aan. Uitademen is the Falling of your body, borstkast laat los buik zet uit, ontspanning.

Adem in, Rise. Adem uit, Fall. Iedere inademing is anders en iedere uitademing is anders. Zoals een pad. Zoals de zee. Adem in, Vloed. Adem uit, Eb. Kort, lang, zwaar, licht, diep, hard, zacht, hoog.
Dan begin je met tellen. Bij iedere inademing die je voelt en bij iedere uitademing die je voelt.

Adem in, 1. Adem uit, 2. Adem in, 3, Adem uit, 4 tot 10 en dan begin je opnieuw.

Je merkt de onrust op laat het over je heen komen en dan merk je opeens dat je bent afgedwaald en dat je hoofd als vanzelf naar je ademhaling gaat.
rise, 1.. fall, 2...

De onrust wordt kleiner, rustiger.
En dan denk je opeens aan Keesie met wie je laatst een conflict had op je werk.
rise, 3.. fall, 4..

En dan komen er heel veel soorten gedachten voorbij, mooi, stomme. Angstige. Slaperige.. hee wakker blijven..
rise, 5.. fall, 6..

Dan zie je jezelf zitten op een bankje en je kijkt naar de lucht. Wolken die voorbij komen en je ziet ze ook weer gaan. Zonder oordeel want het zijn wolken.. donkere, lichte, mooie, stomme. Leuke.
rise, 7.. fall, 8..

En dan voel je dat je ademhaling als zo vanzelfsprekend is. Je lichaam weet precies hoe het gaat..
rise, 9.. fall, 10..
En dan voel je dat het goed is, wat dan ook.

Langzaam kom je terug, ogen open.

Onspanning. Misschien. Hoeft niet. Ook goed.
Weet je waarom. Jouw wereld. Alles is mogelijk.

Morgen weer.

Probeer het zelf maar .. Headspace. Get Some.



Credits titel: Jeff Bridges - Crazy Heart Soundtrack Fallin’  Flyin’

Recent comments

Blog comments powered by Disqus